Berichten


Voorjaarsconcert 20 april 2024

Wat een mooi concert hebben we ten gehore gebracht !!

De Ark was afgeladen vol, meer dan 175 mensen hebben genoten van onze uitvoering.

Het koor heeft met heel veel plezier het Requiem en een aantal andere stukken van Fauré gezongen onder de bezielende leiding van Ardjoena Soerjadi.

Arjen Leistra begeleidde het koor, maar voerde daarnaast op het harmonium samen met onze dirigent aan de vleugel de prachtige Prélude, fugue et variation van Cesar Franck uit.

Ons koor bestaat inmiddels uit 43 leden. Een aantal jongere mensen heeft de weg naar het koor gevonden en daar zijn we heel blij mee.

Inmiddels zijn we alweer druk bezig met de repetities voor onze volgende uitvoering, Die Schöpfung van Haydn in de Grote Kerk van Schiedam.

Zet 30 november alvast maar in de agenda !


Koordag 2023

 

Op zaterdag 7 oktober 2023 beleefden we onze koordag. Vrijwel alle koorleden waren aanwezig bij dit jaarlijkse evenement.

In de ochtend namen we deel aan een “vervolg” workshop in Afrikaans percussie, Djembé.

Twee jaar geleden waren we al enthousiast over deze percussievorm na een workshop onder leiding van Robert van der Windt. Ook nu werd er naar hartenlust getrommeld en maakten we er een mooi ritmisch spektakel van.

Na een uitgebreide koffiepauze met allerlei heerlijke zelfgemaakte baksels gingen we met ons repertoire voor 28 oktober aan de slag. Ook Anna Karpenko, die ons op de piano gaat begeleiden, was erbij waardoor onze dirigent zijn handen volledig vrij had om te dirigeren en aanwijzingen te geven.

Een pauze in de najaarszon met stevige soep en broodjes was welverdiend. We hebben enorm hard gewerkt aan alle muziekstukken.

 

Met een heel rijk aangeklede borrel sloten we deze prachtige dag af. 


We zijn weer begonnen!

 

Met gebruinde gezichten en uitgeruste stemmen zijn we na de vakantie weer gestart met de repetities.

Sommige koorzangers genieten nog van de nazomer maar de meeste zangers en zangeressen waren weer present.

Het was even wennen, maar we zijn de klanken en de teksten van voor de zomer zeker niet vergeten en dat is maar goed ook. Want al op 28 oktober wacht een mooi concert en we kunnen de tijd goed gebruiken om er een mooie avond van te gaan maken en de puntjes op de i te zetten. Aan het programma kan het niet liggen, dat ziet er prachtig uit. Mocht deze zaterdagavond niet goed uitkomen, we herhalen het concert een dag later in de Windwijzer in Vlaardingen.

Hoewel de voorbereidingen voor dit concert al in volle gang zijn betekent dat niet dat we geen versterking kunnen gebruiken. Dus als je graag zingt, sluit je dan aan bij ons koor.


Geslaagd concert in De Ark

 

Ons concert afgelopen april is door het publiek enthousiast ontvangen. Hoewel het geen alledaags repertoire was, bleek dit juist bij het publiek zeer goed aan te slaan.

Ook het koor heeft genoten van dit gevarieerde programma.

De begeleiding door Anne Karpenko, zowel op piano als op het orgel, was zeer professioneel. Het was een eerste concert met elkaar, maar we gaan zeker met elkaar door.

Ardjoena was als altijd zeer bevlogen en heeft het koor op sublieme wijze gedirigeerd.

Ons koorlid Jan van der Eijk heeft de diverse stukken mooi met elkaar verbonden met woord en beeld. Dit maakte ons concert compleet!

De Ark is een fijne zaal om te zingen. Een groot podium, goede akoestiek en een geweldige gastvrouw.

Dit keer was gekozen voor gekleurde bovenkleding bij de koorleden. Iets dat onverwachts mooi uitpakte omdat het zo goed harmonieerde bij de glas in loodramen van de zaal.

Na afloop kon er gezellig nagepraat en geborreld worden.

 

Kortom, een zeer geslaagde avond!

 

En dus gaan we vol enthousiasme aan de slag voor ons volgende concert.

Zaterdag 28 oktober, wederom in De Ark!

Dit keer zingen we liederen van Bartók en Brahms en Bavarian Highlands van Elgar.

Mooie stukken die nu al wat hoofdbrekens geven voor wat betreft de Slowaakse uitspraak.

Gelukkig hebben we inmiddels uitspraakles gehad van Ivana en weten we hoe het zou moeten klinken.

Anna gaat ons weer begeleiden en zij zou graag met Ardjoena een vierhandig stuk op de piano spelen! Zou dat gaan lukken?

 

Ik wens iedereen een mooie zomer!

 

Yolande Kleiss


Ode aan de vrede trekt een volle Bethelkerk

 

Toonkunstkoor Schiedam zong zaterdag 19 november het bekende stuk van Karl Jenkins, The Armed Man. Een muziekstuk dat roept om vrede wereldwijd. In verschillende talen en met respect voor alle geloofsovertuigingen trekt dit muziekstuk veel aandacht. Naast de solisten was er ook een muezzin die een oproep deed tot gebed. De teksten van The Armed Man zijn deels gebaseerd op de verschrikkingen van de oorlog en helaas is dat tot op de dag van vandaag nog steeds heel actueel.

 

Meer dan 200 mensen bezochten het concert en waren onverdeeld enthousiast. Ook over het gedeelte voor de pauze met Mendelssohn. Prachtige, harmonieuze muziek.

 

Het koor werd begeleid door het orkest Collegium Delft, zij speelden echt heel mooi, vooral de piccolo, de cello en het slagwerk hadden hun handen vol aan dit stuk.

 

Achter het orgel zat Bert den Hertog, die ons niet alleen tijdens ons concert begeleidde maar ook een paar keer tijdens onze repetities. Het is erg fijn met hem samen te werken. Het was mooi om deze Schiedamse organist in de Vlaardingse Bethelkerk te horen.

 

Wendy schitterde als sopraan en het is echt een feest om naar haar te luisteren en om met haar te zingen.

 

Blij waren we met onze 5 projectleden. Ferry Bierlings was één van hen en zong de bas en tenor solo’s. Een professionele amateur! Zeer veel dank!

 

Dit alles werd  geweldig gedirigeerd door Ardjoena Soerjadi. Zowel koor als orkest zijn heel blij met zijn manier van dirigeren.

 

Nu gaan we aan de slag voor Kerst, zondag 18 december in de Grote Kerk in Schiedam.

En ook beginnen we aan nieuwe muziek voor 22 april 2023. Een concert in de Dorpskerk. Ditmaal vrolijke en luchtige muziek.

 

Het is fijn om te constateren dat na de zware Coronaperiode ons koor nog steeds springlevend is.

 

Nieuwe leden weten ons te vinden. Daar zijn we heel dankbaar voor.


Muziek leeft, cultuur leeft

De geschiedenis van het koor gaat terug tot 1880. In dat jaar werd de afdeling Schiedam van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst opgericht. De huidige opzet met een vierstemmig koor van 30 tot 40 leden dateert uit 1966. In 2010 sloten we met de uitvoering van de Hohe Messe van Bach een meer dan tien jaar durende samenwerking met dirigent Anneke Huitink af. Na een interessant half jaar met tijdelijk dirigent Albert-Jan Roelofs stond het koor van 2011 tot 2019 onder leiding van Willem Blonk. Met hem aan het roer heeft Toonkunstkoor Schiedam inspirerende bijdragen geleverd aan het culturele leven van Schiedam en daarbuiten. In december 2019 konden we onze nieuwe dirigent begroeten: Ardjoena Soerjadi.
Via ons Toonkunst Concertarchief krijgt u een indruk van onze uitgevoerde werken sinds 1998: