Concertagenda, kaarten


Programma 2022


Meer nieuws volgt...

 


4 mei Dodenherdenking Schiedam met bijdrage Toonkunstkoor


Voorjaarsconcert met Dvorak 9 april 2022

Op 9 april presenteerde Toonkunstkoor Schiedam een geslaagde uitvoering van de Mis in D van Antonin Dvorak met daarnaast imponerende orgelsolo's van Bach en Gigout door Bert den Hertog en de ontroerende cantate Verleih uns Frieden van Mendelssohn. 
Dirigent Ardjoena Soerjadi leidde het koor ondanks een lange periode van beperkingen en veel afwezigen vanwege Corona naar een mooi concert.

 

 

Antonin Dvořák ( 1841 - 1904) was een van de eerste Tsjechische componisten die wereldwijd erkenning kreeg. Via Wenen en Amerika vinden zijn "Slavische "composities een groot publiek.

Hij schreef een zeer uiteenlopend en groot aantal composities, symfonieën, ouvertures, symfonische gedichten en andere orkestwerken.

 

Mis in D majeur

Dvořák werd door de vooraanstaande architect en beschermheer van de kunsten Josef Hlavka, later de oprichter en eerste voorzitter van de Tsjechische Academie van Wetenschappen, aangespoord de Mis in D majeur te componeren. In 1886 liet Hlavka namelijk een nieuwe kapel bouwen in zijn zomerresidentie, een kasteel in Luzany in West-Bohemen. Toen de kapel het jaar daarop zou worden ingewijd, vroeg hij zijn vriend Dvořák om voor de gelegenheid een nieuwe mis te schrijven. Dvořák, die Hlavka hoog in het vaandel had staan, was blij om te helpen en schreef een mis voor solo's, koor en orgel. Hij voltooide het werk binnen drie maanden.

De Luzany-kapel was vrij klein, dus hij beperkte ook de instrumentatie en schreef alleen een begeleiding voor orgel. Maar zelfs met deze bescheiden middelen creëerde de componist een voortreffelijk werk, rijk aan melodische en harmonische beelden, waarvan de uitzonderlijke kwaliteit het voor iets veel groters bestemde dan dat van een incidenteel stuk.

 

Dvořák schreef de mis grotendeels in zijn zomerresidentie in Vysoka, omringd door de natuur waar hij zo van hield. Ondanks het feit dat hij in opdracht schreef, werkte hij vooral voor zijn eigen plezier. Dit feit wordt weerspiegeld in de eenvoudige intimiteit, vurigheid en oprechtheid van het werk, zonder enig spoor van uiterlijk vertoon. De mis is Dvořák op zijn puurst: zij weerspiegelt duidelijk het nederige geloof van de componist, zijn natuurlijk ontzag voor een hogere Orde en zijn ware levensvreugde.

De mis in D majeur is een van de meest welsprekende getuigenissen van Dvořáks relatie tot de mensheid, God en de natuur.

 

Na de première op 11 september 1887 schreef Dvořák een brief aan zijn opdrachtgever en vriend Josef Hlavka:

“Ik ben verheugd aan te kondigen dat ik klaar ben met het werk en dat ik buitengewoon tevreden ben met het resultaat. Ik denk dat het een werk wordt dat volledig aan zijn doel zal voldoen. Het zou “geloof, hoop en liefde voor de almachtige God” kunnen worden genoemd, en een uiting van dank voor dit grote geschenk, dat me de kans heeft gegeven om met succes een werk te voltooien ter ere van de Allerhoogste en ter ere van onze kunst. Wees niet verbaasd dat ik zo vroom ben, maar een kunstenaar die dat niet is, kan zoiets niet bereiken. Neem de voorbeelden van Beethoven, Bach, Rafaël (volgens wikipedia) en vele anderen. Ik wil u ook bedanken dat u mij de impuls hebt gegeven om een werk van dit genre te schrijven, anders zou het nauwelijks bij mij opgekomen zijn; tot nu toe had ik alleen soortgelijke werken van grotere omvang geschreven met aanzienlijke middelen tot mijn beschikking."

 

Door de pers werd de Mis in D majeur in 1887 met groot enthousiasme ontvangen: " Dit is echt een prachtig muziekstuk, dat zelfs door een Dvořák maar zo nu en dan kan worden geschreven."

 


Programma 2021


Kerstconcerten afgelast

De traditionele kerstzang bij kaarslicht van zondag 19 december in de Grote of St. Janskerk te Schiedam moest helaas worden afgelast wegens corona maatregelen. 

Het Kerstconcert van Toonkunstkoor Schiedam dat gepland was op 21 december kon eveneens helaas geen doorgang vinden.

Ondanks deze tegenvallers begint het koor zo spoedig mogelijk met de repetities voor het voorjaarsconcert!


Toonkunst vervroegde King Arthur concert door dreigende lockdown.

 

publiek in de zaal en thuis met livestream is vol lof over uitvoering van King Arthur!

 

Het bestuur van Toonkunstkoor Schiedam kwam woensdag in actie nadat er berichten via de pers doorsijpelden over een dreigende sluiting van publieke ruimten en daarmee het staken van onder andere culturele activiteiten in de avond.

Het geplande concert van King Arthur van Henry Purcell op zaterdag 27 november in de Grote of St. Janskerk dreigde in het water te vallen. In overleg met orkest, dirigent, solisten en de concertlocatie werd besloten het concert te verplaatsen naar vrijdagavond 26 november.

Dat betekende dat alles wat op die dag gepland was naar voren moest worden verschoven: orkestrepetitie en generale repetitie dienden vóór zes uur ’s avonds te zijn afgerond. In allerijl werd een bedrijf ingehuurd om een livestream op te zetten voor diegenen die door het vervroegen niet in staat waren het concert live in de kerk bij te wonen.

 

Het bleek dat dit alles nauwelijks impact had op de kwaliteit van het concert. Wat een spetterende uitvoering. Iedereen was tot het uiterste gemotiveerd om er iets bijzonders van te maken: de koorleden, omdat dit de eerste uitvoering was sinds twee jaar en er ondanks de lockdown hard gerepeteerd was om iet moois neer te zetten. De dirigent Ardjoena Soerjadi, al twee jaar in dienst van het koor, maar die nog niet werkelijk had kunnen laten zien waartoe hij in staat was. Het orkest en de solisten, de professionals, die vanaf het moment dat wij hen contracteerden blij waren dat zij weer aan de slag konden en die de dreiging van wekenlang nietsdoen als een zwaard van Damocles boven zich voelden hangen. David Prins, de verteller die iedereen in zijn enthousiasme op sleeptouw nam in dit avontuur en die erin geslaagd is het vuur in het koor te ontsteken. En tenslotte de technici en gastheer koster Paul van Wijngaarden, die het mogelijk maakten om de uitvoerenden in het licht te zetten en beeld en hun geluid over de kerk en in de “ether” uit te strooien.

 

Het was echt een feest, dit 55-jarig jubileum, met tweehonderd bezoekers op afstand in de kerk en vijfhonderd hits op de live-registratie. Foto's hier!

 

Enkele reacties die wij mochten noteren:

 

·       Wat een bijzondere avond was het met jullie jubileumconcert!! We hebben genoten. Erg leuke regie en verteller die er een prachtig geheel van maakte. Jullie hebben mooi gezongen onder de nieuwe dirigent. En wat een geweldig orkest en solisten!!

·       Ik heb van 't begin tot 't eind genoten!

·       Prachtige muziek in een prachtige kerk

·       Die solisten hadden er ook zo’n zin in, dat spatte ervan af en wat voegt dat dan veel toe …… Heerlijk om naar te kijken en te luisteren.

·       Ik volgde de livestream thuis en heb onafgebroken zitten kijken, heb mezelf niet eens tijd gegund iets lekkers te gaan halen. Prachtig!

·       De livestream deed het heel goed, goede kwaliteit en het klonk mooi

·       Ik heb net het concert gekeken en geluisterd: mijn complimenten, ik vond het mooi en soms grappig en deed mij erg denken aan de voorstellingen van de Shakespeare company die wij hebben gezien. Het was iets bijzonders zoals de solisten en de verteller meededen.

·       Wat ontzettend leuk om terug te kijken! We zitten alweer te genieten, en zo mooi gemonteerd: complimenten voor de technici die dit hebben gemaakt

·       Wat een voorstelling wat een feest! Wat een prachtige stream... We hebben samen gekeken en genoten. Soms met een lach maar ook met een traan! Dankjewel

 

·       Gefeliciteerd! Wat fijn dat jullie jubileum concert op deze wijze toch een succes kon zijn! Ik was lang aan het twijfelen of ik zou komen luisteren en vrijdagavond keek ik nog een keer of het wel door zou gaan. Toen was er bij jullie inmiddels een hoop gebeurd! Concert verzet en ook een stop op de bezoekers. Maar wat een feest om het via de stream te kunnen zien. Dit soort acties geeft mij zoveel plezier en hoop. Er zijn altijd mogelijkheden als we maar niet opgeven.

    

  

Voor eerdere uitvoeringen van Toonkunstkoor Schiedam zie het Concertarchief op deze website:


Mailinglijst

Wil je op de hoogte blijven van de uitvoeringen van Toonkunstkoor Schiedam? Vul dan onderstaande formulier in. Wij zetten je dan graag op onze  mailinglijst.

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.