Concertagenda, kaarten


Programma 2019


Op zaterdag 16 november zong Toonkunst Schiedam in kerkcentrum De Ark in Schiedam de Petite Messe Solennelle van Rossini. De prachtige uitvoering markeerde het eind van de langdurige samenwerking met dirigent Willem Blonk.

Medewerking werd verleend door de solisten van Quatres Bouches, organist Geert Bierling op harmonium en Annette Rogers op piano.
 

"De Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868) is vooral bekend om zijn grappige en virtuoze opera's. Na jaren weinig gecomponeerd te hebben, baarde hij laat in zijn leven opzien door een mis te schrijven. Deze Petite Messe Solennelle kent een zeer ongebruikelijke bezetting. De destijds immens populaire componist omschreef dit stuk zelf als een 'ouderdomszonde'. Toch waagde hij het aan het eind van het stuk een kort briefje aan God zelf te schrijven, waarin hij zegt dat hij een geboren operaman is, maar door dit stuk toch toegang tot het paradijs hoopt te krijgen. De Petite Messe Solennelle is geschreven voor koor, vier vocale solisten, een piano en een harmonium. Deze bezetting zorgt voor een bijzonder en kenmerkend geluid. Rossini's luchtige schrijfstijl had weinig gemeen met wat toen gangbaar was in liturgische muziek. De eerste uitvoering vond dan ook niet plaats in een kerk, laat staan in een liturgieviering, maar in de privésfeer in het net nieuw gebouwde huis van de gravin Louise Pillet-Will. Het publiek was zeer onder de indruk en de dag erna werd al een reprise voor een groter publiek gegeven".


Op zaterdag 6 april en op zondag 7 april bracht Toonkunst Schiedam een passieconcert ten gehore. Het programma omvatte:

 

  • Michael Haydn            - Missa Tempore Quadragesimae  
  • Dietrich Buxtehude      - Cantate Jesu Meines Lebens Leben  
  •                                     - Cantate (‘Aria’) Befiehl dein Engel dass er komm  
  • Anton Bruckner           - Pange Lingua  
  • Peteris Vasks             - Pater noster 
  • Joseph Rheinberger   - Abendlied en Stabat Mater  

Medewerking werd verleend door orkest Collegium Delft en organist Arjen Leistra.

Het geheel stond onder leiding van onze dirigent Willem Blonk.

 

Het concert van 7 april werd gehouden in de Open Hof in Rotterdam-Ommoord, de kerk waaraan dirigent Willem Blonk verbonden is als cantor-organist. 


 

Toonkunstkoor Schiedam gaf op zaterdagmiddag 15 juni een inloopconcert in de Korenbeurs te Schiedam, onder het motto: Ik Toon Kunstkoor Schiedam. Het geheel wordt georganiseerd in samenwerking met de Korenbeurs en Cesant.

Na afloop was er gelegenheid om wat te drinken.

Dirigent was Willem Blonk en de pianist Dimitrov Miroslav.

 

Het programma bestond uit een breed repertoire dat veel mensen in de gelegenheid stelde kennis te maken met klassieke muziek.

 

 

Programma: 

  

Vivaldi              Laetatus sum

                       Laudate Dominum  

           

Madrigalen       Morley - April is in my mistress face             

                       Wilbye - Adieu sweet Amaryllis                                                                          Dowland - Come away, come sweet love      

                       Arbeau - Belle qui tiens ma vie              

                       Anoniem, Ick segh adieu    

  

Röntgen          Rei der Edelingen                  

Rheinberger    Abendlied                                      

Buxtehude      Alleluia                         

Fauré              Cantique de Jean Racine 

Charles Trenet La mer                            

 


Tijdens de concertreis 22-25 juli naar de Morvan in Frankrijk heeft Toonkunst Schiedam drukbezochte concerten gegeven in Menessaire en Moux. Zie voor een impressie van deze zeer geslaagde vrolijke dagen foto's en video.


Voor eerdere uitvoeringen zie het Concertarchief:


Mailinglijst

Wil je op de hoogte blijven van de uitvoeringen van Toonkunstkoor Schiedam? Vul dan onderstaande formulier in. Wij zetten je dan graag op onze  mailinglijst.

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.