DIRIGENT

Ardjoena Soerjadi


 

Ardjoena Soerjadi - dirigent                                                                  

Ardjoena Soerjadi is sinds januari 2020 dirigent van Toonkunstkoor Schiedam.

Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Daniel Wayenberg en Michael Davidson en is aldaar afgestudeerd in Piano Uitvoerend Musicus. Daarnaast heeft hij orkestdirectie gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie van Beek, Daan Admiraal en Jurjen Hempel. Tijdens zijn conservatoriumstudies studeerde hij enkele maanden, zowel piano als directie aan de Gnesin School voor Muziek in Moskou en volgde hij een dirigeercursus bij Sir Colin Davis in Dresden.

 

Van 1995 tot 2002 was hij assistent-dirigent op het Belcanto Festival Dordrecht. Op de Belcanto Summer School tijdens het Belcanto Festival was hij coach en repetitor van internationale zangers en zangeressen en had hij de muzikale leiding over verschillende concerten.

In 1997 heeft hij als dirigent en pianist een cd opgenomen met klavierconcerten van Bach. Hij heeft tijdens concerttournees met pianist Wibi Soerjadi als solist verschillende orkesten gedirigeerd. Van 2005 tot 2011 heeft hij bij Residentie Operette ODES te Den Haag diverse operettes gedirigeerd.

In 2008 heeft hij  bij het orkest Leids Collegium Musicum en Vocaal Ensemble Capella Constancis  uitvoeringen van de Johannes Passion van J.S. Bach gedirigeerd. Eveneens in 2008 heeft hij de muziek van Olympische kür van Anky van Grunsven gedirigeerd.

In 2010 was hij vakjurylid voor het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

In 2011 is zijn pianosolo CD getiteld ‘Con Anima’ uitgebracht met pianowerken van Mendelssohn, Chopin en Debussy. In 2013 heeft hij bij het Gemengd Rijnmondkoor Vlaardingen de Matthäus Passion van J.S. Bach gedirigeerd. Hij dirigeerde verscheidene koren en is momenteel dirigent van het Capels Dagkoor, In Between, het Gemengd Koor Spijkenisse,  het Utrechts Operakoor en het projectkoor van de Zangersbond Zuid-West Nederland.

 

Ter gelegenheid van de start van de Tour de france in Utrecht dirigeerde hij het "Chanson Départ". Met een bijna duizend-koppig koor en orkest was dit een bijzonder spektakel. Bij het Utrechts Operakoor dirigeerde hij in de grote zaal van Tivoli Vredenburg  de opera's Macbeth (Verdi)  en Nabucco (Verdi)   en de pastiche opera "Ik ben Verdi"( muziek van Verdi).

 

 

 

Op 10 december 2019 heeft Ardjoena Soerjadi (midden op de bovenste foto) voor het eerst een gewone repetitie van het Toonkunstkoor Schiedam geleid. We zijn direct aan de slag gegaan met nieuw repertoire. Meer over Ardjoena en zijn grote ervaring als koordirigent is te vinden op zijn website (met o.a. een herinnering aan het Chanson Départ bij de start van de Tour de France in Utrecht in 2015 gezongen door een bijna duizend koppig koor onder zijn leiding).