Concertarchief  2012+


2018


Toonkunst Schiedam is het nieuwe jaar 2018 begonnen met een spannende uitdaging. De thriller-opera Hamlet, op muziek gezet door de Franse componist Ambroise Thomas, werd op 7 januari voor het eerst uitgevoerd in Theater aan de Schie. De opera gaat daarna het land in en zal in diverse theaters worden gepresenteerd. Het bijzondere bij deze serie is dat in de stad waar de uitvoering is een plaatselijk koor wordt gevraagd om de speciaal voor deze editie toegevoegde proloog te zingen. Die uitnodiging liet Toonkunst Schiedam natuurlijk niet lopen! Een mooie ervaring waarvan na afloop werd opgemerkt: dat smaakt naar meer.....  Wie weet welke wegen ons koor nog eens opgaat.

Hieronder link naar een aantal publicaties die in de media in Schiedam en in dagblad Trouw verschenen.

 

Download
Laatste eer aan de koning van Denemarken
Adobe Acrobat document 94.3 KB
Download
Hamlet droom of werkelijkheid.pdf
Adobe Acrobat document 233.6 KB
Download
Hamlet.pdf
Adobe Acrobat document 4.3 MB

Op 2 juni 2018 om 20.15 uur gaf Toonkunst Schiedam haar eerste concert van 2018 in de Westvestkerk. Op het programma stonden werken van Benjamin Britten, Ola Gjeilo en Edvard Grieg. Toonkunst Schiedam zong die avond onder leiding van gastdirigent Andries Stam. 

Het publiek vulde die avond de Westvestkerk totaal; mooi om voor zo'n volle kerk te mogen zingen. Het was een concert met gedurfd programma. De reacties uit het publiek na afloop waren lovend; we  houden er een goed gevoel aan over.

 

 


Op 15 december 2018 was het Concert de Noël van Toonkunst Schiedam in de kerk waar ook wekelijks wordt gerepeteerd: de Dorpskerk van Schiedam-Kethel. Het programma omvatte werken van Franse componisten. Niet alle werken werden in de Franse taal gezongen. Na afloop was er een glaasje glühwein of warme chocolademelk. Er waaide een ijzige wind en er dreigde sneeuw, geheel passend bij de sfeer van Kerst. Dat weerhield de meeste gasten er niet van de drankjes buiten te nuttigen naast de sfeervol verlichte kerk.

 


2017


Op 26 maart 2017 vond een concert in het kader van de serie 'Avondmuziek' plaats in de Dorpskerk te Kethel. Op het programma stond:

  • Vivaldi - Laetatus sum
  • Michael Haydn - Misssa tempore Adventus
  • Buxtehude - Jesu meines Lebens Leben  
  • Befiehl dem Engel
  • Zelenka - Dixit dominus, deel 2 en 3

 


Op zaterdag 10 juni 2017 werd het inloopconcert met klassiek repertoire afgesloten met een swingende uitsmijter. Ongeveer honderd toeschouwers hoorden in de Grote Kerk een enthousiast Toonkunstkoor onder leiding van dirigent Willem Blonk het beste uit zichzelf halen. De swingende organist was Arjen Leistra. Stukken van Fauré, Jenkins en Mozart en vijf Kyrië's werden afgesloten met Gershwins Oh Lawd, I'm On My Way uit Porgy and Bess.


Op 4 november 2017 werd een concert uitgevoerd met werken van Mozart in de Grote- of St. Janskerk van Schiedam. Het publiek in een uitverkochte kerk kon genieten van het Requiem, Veni Sancte Spiritus, Misericordias, Ave Verum, Dixit Dominus en Magnificat.

Medewerking werd verleend door  het Dordts Kamerorkest, Arjen Leistra, orgel, Caroline Stam, sopraan, Annette Stallinga, alt, Arco Mandemaker, tenor en Sinan Vural, bas.  

Het geheel stond onder leiding van Willem Blonk.

Toonkunstkoor Schiedam kijkt tevreden terug op een jaar met drie mooie uitvoeringen. 

 


2016


2016 was het jubileumjaar van Toonkunstkoor Schiedam, wij bestonden 50 jaar. Dit is op grootse wijze gevierd. Het hele jaar stond bol van de activiteiten.

 

Ons jubileumconcert op 21 mei in de Havenkerk was een geweldig succes, waarmee wij veel bewondering hebben geoogst. Een uitverkochte Havenkerk veerde op en kreeg kippenvel bij het aanhoren van de klanken van "The Armed Man" van Jenkins.

 

Opnieuw in de Havenkerk vond op 6 november het gezamenlijk jubileumconcert met Koninklijk mannenkoor plaats. Dit koor bestond in 2016 maar liefst 150 jaar. Het gevarieerde programma bevatte werken van Gjeilo, Brahms, Holst, Pärt en Puccini. De uitsmijter was een greep uit de opera Porgy & Bess van Gershwin. Medewerking werd verleend door Annette Rogers (sopraan en piano), Lionel van Lawrence (bariton), Iryna Zhynkina (piano), Arjen Leistra (orgel), Koos Mark Band

Wederom met Orpheus en met medewerking van muziekvereniging Harpe Davids namen we op 18 december  deel aan de  jaarlijkse kerstsamenzang in de Grote Kerk te Schiedam. Een zeer sfeervolle avond, die door Arjen Leistra werd begeleid op het orgel. 

 

Het jubileumjaar werd afgesloten in onze "eigen" Dorpskerk in Kethel, de plek waar wij elke dinsdagavond repeteren. Daar verzorgden we een Kerstconcert op 23 december. Het programma met onder meer Christmas Carrols, traditionele Nederlandstalige kerstliederen, werk van Bach uit o.a. het Weihnachtsoratorium en een mis van Haydn. mocht op grote publieke belangstelling rekenen: de kerk zat vol. 

 


2015-


Liduina concert

Met onder andere

Duruflé - vier motetten

Bruckner - drie motetten

Rutter - Gloria

 

8-11-2015

Westvestkerk, SchiedamRossini: Petite Messe Solennelle

 

16-11-2014 

Korenbeurs, Schiedam

23-11-2014

Open Hofkerk Ommoord, Rotterdam
The month of maying

Engelse madrigalen en liederen van Purcell

17-05-2014

Dorpskerk Kethel, SchiedamBach: Magnificat

en

Heinichen: Mis in D

Zelenka: Dixit Dominus

 

24-11-2013

Grote of Sint Janskerk, SchiedamMonteverdi - Italiaans Concert

Monteverdi, Verdi, Rossini, Puccini en

Petrali

 

16-6-2013

Westvestkerk, SchiedamFauré: Requiem

en

Cantique de Jean Racine

 

28-10-2012

 

Open Hof Kerk Ommoord, Rotterdam

24-11-2012

Grote of Sint Janskerk, Schiedam

 Venetiaans Lustrumconcert

o.a.

Monteverdi:

     Laudate pueri, Beatus Vir,

     Confitebor tibi Domini

Vivaldi: Kyrie en Gloria

 

12-11-2012

Grote of Sint Janskerk, SchiedamVier eeuwen Nederlandse Muziek

Sweelinck, Diepenbrock, Andriessen, Manneke

 

Genootschap Geneco

i.s.m. Woerdens Kamerkoor

en de Open Hof Cantorij

 

16-9-2012

Grote of Sint Janskerk, Schiedam

22-9-2012

Opstandingskerk, Woerden

23-9-2012

Open Hof Kerk Ommoord, RotterdamKlein Venetiaans Concert

Monteverdi:

     Laudate pueri, Beatus Vir,

     Confitebor tibi Domini

Vivaldi: Kyrie

 

16-6-2012

Waalse Kerk, Delft